perjantai 22. heinäkuuta 2016

Kauneusideaali ei ole tavoittamaton

Yleensä, kun pitää jostakin kovin, niin omaksuu siltä suunnalta kaukaisista haaveitsa paljon vaikutteita mielellään ja niin muutamassa vuodessa tai miten milloinkin kehittyy paljon siihen suuntaan, ei vain taitavammaksi kuin kurssilainen vaan ennen kaikkea lahjakkaammaksi ja näkemyksellisemmäksi, jos ne kerran ideaalin piirteitä ovat. Mutta silloin ideaali ei vaikuta kaukaiselta hienolta vaan arjen osalta. Siksi olisi tärkeää tavoitella elämäntaitoja, elämänviisautta ettei kaikki lätistyisi suorittamiseksi vaan pikemminkin olisi vahvemmin elossa, nauttisi elämästä ja eläisi viisaasti, tervehenkisesti.
Aina ei joa ideaali ole sitä, mikä sen ensi kerran esim. jossakin mediassa toi mieleen, vaan nähty muistuttaa jostakin tervehenkisestä ideaalista, jota ihmisluonnon mukaan tavoittelee. Esim. hoikkuus ideaalina voisi viitata kykyyn elää hyvällä tavalla kehon, mielen, elämäntapojen, sosiaalisten suhteiden ja maailman kanssa niin, että tapa on keholle hyvä ja tuo hyvän olon ja ei ole elämässä liian isoja taakkoja, joiden painosta rojahtaisi huonoon elämään, joka näkyisi kropassakin - ei viihtyvyyden hoikkuutena vaan liikakiloina. Jotkut tuollaiset haaveet ovat toisaalta kohtuudesta ja toisaalta tavallisissa uomissa pitkälti pysymisessä, ja toisaalta tervehenkisten elämänviisauksien kuuntelemisesta.
Kun on jokin kauneusideaali, esim. kissasilmät, niin vaikkei aluksi osaisi sanoa niistä sen kummemmin edes itselleen, että mikä niissä on, niin ajan myötä harrastuneisuutensa myötä voi oppia, mitkä luonnolliset tervehenkiset kiehtovat piirteet elämäntavassa tuovat sellaista välkettä silmiin, sellaista pyöreyttä, eheyttä, onnellisuutta, joka kiehtoo. Eri ihmiset eri ammateissa, eri harrastuneisuudella, eri maista harrastuneina oppivat iahn erityyppisiä asioita paljon, ja niin jokin reitti, jollei sen tarvitse olla tarkalleen tietynlainen vaan onpahan vaan kiehtova kyky, kiehtova elämänalue harrastaa, niin voi tuoda ison eron elämäntapaan ja ulkonäköön. Esim. paratiisisaarilla on kai monella ihan kiharat hiukset, ja noista kulttuureista jotakin oppiessai olen huomannut, että siellä on kuuma ja aika laiska meininki, eivät varmaankaan harjaa hiuksiaan pesun jälkeen vaan vain pyörein liikkein kuivaavat ja antavat kuivua vapaasti, mikä jättää ne kihariksi, pakkoja vaille, tuntevammalla vapaammalla tavalla huolehdituiksi.

* * *

2.2.2017   Kun on jokin nätti vaikuttava ja etenkin kiehtova kauneusideaali, jollaiseksi useat laittautuvat ja se on viehättävää, kutenm vaikka kissansilmien tunteikkuus, tunnelmallisuus, viehättävyys, niin eikö se, että sitä monet katsovat positiivisesti, mielellään, jaksavat sitä, eikö se merkitse, että sillä olisi paikkaa sekä niin meikkaavan, joka siis jaksaa sitä eikä ole nuukahtaneen kyllästyneen näköinen ja asenteellaan pilaa koko juttua, sekä ympäristön silmissä? Sille, noille ominaisuuksille, vahvuuksille, tuolle elämänviisaudelle ja elämisentavalla olisi siis jo paikka, ainakin sen verran suorastaan tilausta tuossa sosiaalisessa ympäristössä. Voisi siis sillä tavoin elellä jo ison osan ajasta. Ja se oikeastaan tarkoittaa, ettäihmiset jollain tavalla, kukin joltain kantilta ymmärtävät, miksi niin olisi hyvä elää. On siis paikka sellaiselle viisaudelle, elämäntavalla, elämänvalinnoille, sellaiselle näkövinkkelille. Mitä siis enää siitä puuttuu? Kauneus usein tarvitsee tuekseen taidon. Ei siis että plänts ja plönts vaan tässä vaan olla möllötän vaan pikemminkin taidon perspektiivi käytässä ja etenkin vapaa-ajan tekemisten avaramielisyys, viihtyvyys, uudenlaisten asioiden ymmärtämys, kiehtoutuneisuus elämänpiirin eri ilimiöistä, eri aihepiireistä. Taitojen elementteinä on yleensä näköjhahmotus, kuin kartta: tiedän mitä teen, huomaan asioita, tiedän aihepiirin tärkeitä juttuja, omaan viisautta, eli käytännössä tarvitaan näköhahmotus ja tunnelmataju: huomaan, mitä ilmiöitä mikin on, tunnistan ne tunnelmatajullakin erilaisiksi mutta toki mylös katsella ja elämää koskettavalla tiedolla ja viisaudella. Lisäksi taidoissa ja lahjakkuuksissa tarvitaan yleensä kyseiseen elämänalueeseen ja sen tarvitsemiin taitoihin virittäytymista, minkä taju on usein samaa kantaa elämänviisauden kanssa: laajempi tunteenomainen näkemys elämästä, eri elämänalueiden hyödyllisyydestä, niiden kompastuskivistä ja kompastuskivien kiertämisestä tai välttämisestä laajemman viisauden avulle, viisaista tervehenkisistä onnellistuttavista strategioista elämässä, yhteisössä, ihmissuhteissa ja tekemisissä. Jos tällainen näkemys, nämä hyvät puolet olisi koko ajan painotettuna, koko ajan osana taitoja ja elämän virtaa tuolle yksilölle ja jotakin ympräistön ihmisillekin, niin ongelmia voisi kiertää, elämä sujuisi paremmin, taiudot sujuisivat paremmin, elämä olisi antoisampaa, omarytmisempoää ja ihminen olisi onnellisempi, kauniimpikin, tenhoavampi taidoissaan ja viihtyvyydessään.
Ajattelukyvyn oppimisen ohjeita http://pikakoulub.logspot.fi
tuntett ja järki http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti