perjantai 1. toukokuuta 2015

Kauneusihanne on oikeasti suuren taidon piirteitä

Lehtien ja television kauneusihanne on suurimmalta osaltaan taitojen oppimisen sanelema: otetaan mallia taitavimmista, vaikkei itse oltaisi niin taitavia, että hahmotettaisiin heidän taitonsa taidoksi.
Herkkyys eli havaintokykyisyys on taidon välttämätön edellytys, mihin taitoon minkäkin verran. Havaintokykyisyyden avulla ohjataan toimintaa hyvin sujuviin uomiin: luonnollisuus, harmonia ja tervehenkisyys. Taitavimmat myös onnistuvat eniten: positiivisten tunteiden mukaisuus ja eheät monimutkaiset superhyvin toimivat kokonaisuudet. Omaa elämää hahmotetaan lähinnä tuntein ja tuntemuksin, niinpä elämänviisaus edellyttää tunteidenmukaisuutta ja taidon näkövinkkelistä se on pääpiirteiden saamista kodalleen elämän kannalta.
Kauneus sen sijaan on oikeasti eri juttu. Se liittyy siihen, millaisia ihmisiä arvostamme, keiden suuntaan haluamme kehittyä ja ketkä tunnemme hengenheimolaisiksemme. Arvostaminen usein liittyy ymmärtämiseen eli suunnilleen samaan taitotasoon tai siis niin lähelle samaan, että huomaa toisen olevan taitava. Se liittyy myös siihen, että arvostaa toisen arvoja, sillä jollei arvosta, niin toinen näyttää jotenkin makaaberilta. Kukin on siis kaunis omiin ihanteisiinsa, arvoihinsa ja arvostamiinsa taitoihin liittyvällä tavalla, oman sosiaalisen luonteenlaatunsa ja sosiaalisten suhteidensa tyypin mukaisella tavalla. Vain osa pitää sinua kauniina, mutta he ovatkin hengenheimolaisiasi.
Kauneusihanteet ovat sen sijaan hyviä olemassa siksi, että haluamme kehittyä elämässä tärkeissä taidoissa. Kauneusihanteen mukaisella henkilöllä voi olla esim. 100 000 kertainen äly/taito, ja siksi hän on sopiva malli, jollei ole näytellyt noita piirteitä (jolloin siis hänen osaamisensa ei oikeasti ole sen korkeampi kuin sinunkaan, voipa olla osin matalampikin), vaikket tuntisikaan niitä samantyyppisiksi kuin omat muihin syihin perustuvat ihanteesi. Kauneusihanteista kuuluu ottaa mallia kauniilla tavalla: luonnollisesti, tunteidenmukaisesti, tervejärkisesti ja tervehenkisesti, rehdisti, terveistä elämäntavoista joustamatta. Siinä on sama kuin muissakin taitavissa malleissa: taidon perustaso on pidettävä mukana, siis mm tervehenkisesti perusasiat ok.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti